DOBRO JE VEDETI

POMEMBNO

Pri pripravi na potovanje v tujino, je potrebno imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. V primeru, da posamezne države pogojujejo vstop v državo z določeno časovno veljavnostjo potovalnega dokumenta pred iztekom veljavnosti na dan vstopa, je dolžan potnik na ta določila paziti sam.

Za prevoz posebne prtljage, kot so kolo, surf, kite, golf oprema, potapljaška oprema,… je potrebno prevozniku plačati doplačilo in sicer navadno ob odhodu, direktno na letališču. V vsakem primeru je obvezno prevoz tovrstne prtljage najaviti že ob prijavi, letalski prevoznik pa lahko zaradi omejitve kapacitete zavrne prevoz tovrstne prtljage.

V primeru izgube prtljage potnik izpolni obrazec pri letalski družbi, ki je opravila prevoz, ter izpolnjenega preda predstavniku letalske družbe, en izvod pa zadrži zase.

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. Pri urejanju formalnosti v zvezi s tem se potnik lahko za nasvete in pomoč obrne na organizatorja potovanja.

Pomembno pred potovanjem.

Po predpisih Svetovne zdravstvene organizacije se je za potovanje v določene države potrebno cepiti in si priskrbeti ustrezen dokument. Pred potovanjem, oz. do roka, ki je v programu določen, si je potrebno pridobiti vizume za države, v katere potujete in opraviti cepljena, ki so za te države zahtevana. Ob prijavi potovanja mora potnik predložiti vse podatke o vseh udeležencih.

Če se odpravljate v tujino, je pred odhodom dobro preveriti, ali potrebujete adapter. Na spletni strani http://www.power-plugs-sockets.com/ lahko najdete vse informacije, ki jih potrebujete.

Pred rezervacijo potovanja v agenciji Slonček.

PRED REZERVACIJO

Preberite odgovore na najbolj aktualna vprašanja, ki se porajajo preden rezervirate vaš izlet, potovanje ali počitnice.

Ker imamo sklenjene dogovore s kvalitetnimi in zanesljivimi domačimi ter  tujimi organizatorji potovanj, namestitvami in drugimi zunanjimi izvajalci, lahko najdemo najugodnejšo ponudbo na vaše povpraševanje. Naši stroški prijavnine so med najnižjimi na trgu (15). Za aranžmaje do 100znaša prijavnina 10. Z uporabo našega strokovnega znanja, natančnosti in zavzetosti se v naši ekipi vam, naši stranki, popolnoma posvetimo. Naš cilj je za vas zagotoviti najboljšo možno storitev in s tem vaše zadovoljstvo.

Preden se odločite za počitnice, pomislite, kakšne počitnice si želite. Ker je izbira zelo velika, je najbolje, da najprej opredelite vaše potrebe in prioritete. To lahko vključuje izbiro hotela glede na kategorijo, prehrano, aktivnosti, poležavanje na plaži, veliko dogajanja, mir in podobno. Na podlagi teh želja se boste lažje odločili o destinaciji in hotelu. Za dosego zadovoljstva potnikov v turizmu velja formula: zadovoljstvo = dobljeno (pričakovano). Pri tem je pomembno upoštevati, da sta kakovost in udobje namestitve pogosto povezana s ceno.

Pri izbiri datuma vnesite širši terminski razpon, vsaj 5 dni pred želenim odhodom in prihodom.

Pri izbiri letališča izberite več odhodnih letališč, saj so aranžmaji iz Avstrije in Nemčije pogosto cenejši, letov iz Ljubljane pa morda sploh ni.

Pri izbiri hotela upoštevajte kategorijo glede na svoje zahteve in pričakovanja, vendar imejte v mislih, da cena pogosto odtehta kakovost bolj kot število zvezdic.

Pri storitvah se na nekaterih destinacijah, kot so Tunizija, Egipt in Turčija, ponujajo storitve, ki so vključene v ceno (AIl Inclusive) in so priporočene. V drugih državah, na primer v Grčiji, pa so takšne storitve redkeje na voljo. Večina aranžmajev tako vsebuje nočitev z zajtrkom ali polpenzionom. Če ste v dvomih glede izbire storitve za želeno destinacijo, nas le pokličite in z veseljem vam bomo svetovali.

Pri izbiri nastanitve vam priporočamo, da si pomagate z uradnimi spletnimi stranmi posameznih hotelov ali preverite mnenja drugih potnikov na portalih, kot so Tripadvisor, Holidaycheck in Booking.

First minute ponudba pomeni, da so vključeni višji popusti za zgodnje rezervacije. Najbolj aktualni first minute popusti za poletne počitnice so v zimskih mesecih. Začnejo se v decembru in veljajo za naslednji poletni čas.  Zgodnjo rezervacijo vsi ponudniki potovanj najbolj priporočamo družinam in večjim skupinam, saj so takrat otroški pavšali najugodnejši in je tudi največ možnosti, da si pravočasno zagotovite družinsko sobo ali večje število sob.

Last minute ponudba pomeni, da je konkretna ponudba aktualne le nekaj dni ali kakšen teden pred odhodom in je namenjena predvsem zapolnjevanju preostalih prostih mest. Last minute ponudba je super priložnost, če niste terminsko omejeni in vam destinacija ter hotel nista tako zelo pomembna. Last minute ponudba je odlična, kadar se na hitro odločite, da želite nekam iti z namenom odklopa od vsakdanjika in za polnjenje baterij v drugem okolju.

Da, skoraj karkoli najdete na spletu lahko po enaki ceni rezervirate pri nas. Najraje pa vam v naši agenciji naredimo individualen aranžma, ki je velikokrat tudi ugodnejši. Vsekakor odvisno od vaših želja.

Ob rezervaciji izleta, potovanja ali počitnic nam je potrebno posredovati imena in priimke potnikov in ostalih udeležencev, rojstne datume oseb, ki potujejo ter naslove stalnega ali po potrebi začasnega prebivališča.

Ob prijavi oziroma rezervaciji in sporočenih podatkih potnik plača 30% celotne vrednosti aranžmaja, preostalih 70% cene aranžmaja pa je potrebno poravnati najkasneje 14 dni pred odhodom. Plačilo je možno gotovinsko v poslovalnic ali negotovinsko z nakazilom na TRR. Več si lahko preberete TUKAJ

Ko načrtujemo svoje počitnice, si predstavljamo prijetno bivanje na izbrani destinaciji in načrtujemo aktivnosti, ki jih bomo počeli. Vendar pa se včasih zgodi, da na počitnice ne moremo oditi.

V takšnem primeru vam svetujemo, da čim prej odpoveste svojo rezervacijo, da se izognete višjim odpovednim stroškom, ki lahko dosežejo tudi 100%. Odpoved rezervacije morate pisno sporočiti v poslovalnici ali preko elektronske pošte. Višina odpovednih stroškov je odvisna od števila dni, ki so ostali do predvidenega odhoda, vrste potovanja in organizatorja potovanja.

Pred rezervacijo priporočamo, da se seznanite s pogoji odpovedi in splošnimi pogoji, ki veljajo za vaše potovanje. Tako boste lahko lažje sprejeli odločitev o rezervaciji in se izognili neprijetnim presenečenjem v primeru odpovedi. Možno pa je tudi, da se ob rezervaciji odločite tudi za plačilo rizika odpovedi. Več TUKAJ

Riziko odpovedi pomeni, da zavarujete vaše potovanje v primeru odpovedi. Zavarovanje vam bo omogočilo uveljavljanje odškodnine v primeru nepredvidljive višje sile, kot so nenadna bolezen, poškodba, elementarna nesreča ali smrt v ožji družini, na osnovi ustreznih potrdil. Cena zavarovanja znaša 5 % vrednosti aranžmaja (LINK – SAVA Zavarovalnica, pdf). Pred sklenitvijo zavarovanja vam priporočamo, da si natančno preberete splošne pogoje zavarovalnice ter preverite morebitne izključitve.

Praviloma morajo biti osebni dokumenti veljavni vsaj še 6 mesecev po koncu potovanja ali po vrnitvi v domovino. Če potujete v države članice Evropske unije, zadostuje osebna izkaznica, v večini drugih držav pa je potreben potni list. Za potovanje v Veliko Britanijo je potreben potni list. Več informacij o zahtevani veljavnosti potovalnih dokumentov, vizumih in morebitnih omejitvah vstopa, vključno s tistimi za tranzitne države, najdete na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve, ali TravelDoc. Tam so na voljo tudi varnostna priporočila za posamezne države ali njihove dele. Upoštevajte, da so informacije, ki jih imamo na voljo, namenjene slovenskim državljanom, drugi potniki pa morajo pridobiti informacije od pristojnih institucij svoje države. Priporočamo, da ločeno shranite kopijo vašega osebnega dokumenta. Za nekatere predele sveta so za vstop v državo obvezna cepljenja, za druge pa priporočena. Več informacij o preventivnih cepljenjih in zdravstvenih tveganjih najdete na spletni strani Zdravi na pot + nazaj ali že prej omenjenih spletnih straneh.

PRED ODHODOM

Preberite odgovore na najbolj aktualna vprašanja, ki se porajajo preden odpotujete na vaš izlet, potovanje ali počitnice.

Navadno prejmete potovalne dokumente 7 – 5 dni pred odhodom. V obvestilu o odhodu boste našli vse potrebne informacije glede vašega potovanja. Poleg obvestila boste v večini primerov prejeli tudi voucherje in druge pomembne dokumente. Če pa jih ne prejmete, jih lahko prevzamete na odhodnem letališču (podrobnosti so navedene v obvestilu). Voucherji predstavljajo potrdilo za rezervirane storitve in je zato pomembno, da jih imate fizično pri sebi. Če ste jih prejeli v elektronski obliki, jih prosimo natisnite. Na obvestilu bo naveden tudi nujni kontakt predstavništva agencije, s katero potujete. Priporočljivo je, da si ta kontakt shranite. Preverite svoje potovalne dokumente takoj po prejemu. Pomembno je, da so imena in priimki navedeni enako kot na vaših osebnih dokumentih, ki jih boste uporabljali med potovanjem, saj lahko v nasprotnem primeru pride do težav zaradi strogih pravil v letalskem prometu.

Popotniki lahko prostovoljno izpolnite obrazec “Podatki o potovanju v tujino” na spletni strani zunanjega ministrstva. Priporočljivo je, da to storite predvsem pred potovanjem v države z večjimi varnostnimi tveganji ali če nameravate obiskati odročne kraje. S tem boste olajšali morebitno konzularno pomoč.

Prosimo, upoštevajte uro zbirališča na letališču, ki je navedena v obvestilu o odhodu (običajno vsaj 2 uri pred poletom). Letalski prevozi so izključno odgovornost letalskih družb in agencija nima vpliva na njih. Prevoznik ima pravico, zaradi tehničnih ali organizacijskih razlogov, spremeniti dan, čas leta, vrsto letala ali ponuditi nadomestni let. Zaradi teh razlogov so možne spremembe časa leta ali letalskih linij (na primer trikotni leti, dodatna vmesna pristajanja, menjava letališča itd.). Možno je tudi, da je polet na destinacijo zvečer, povratek pa zjutraj. Prvi in zadnji dan letovanja sta vedno namenjena potovanju na destinacijo (letalski prevoz, transfer). Dnevi in časi letov so določeni več mesecev vnaprej, zato so vsi podatki o letu zgolj informativne narave (to velja za čarterske lete) in niso zavezujoči. Natančen urnik leta in končne informacije boste prejeli nekaj dni pred odhodom z obvestilom. Agencija ni odgovorna za zamude letov, saj to ni v njeni pristojnosti, ampak lahko pride do zamud zaradi različnih razlogov, kot so nujna vzdrževalna dela, stavke, slabe vremenske razmere in obremenitve zračnega prostora. Agencija ne sprejema odgovornosti za dodatne stroške, neizkoriščene storitve ali drugo škodo, ki nastane zaradi zamude letalskega prevoznika. Varnost potnikov ima prednost pred točnostjo poletov.

Na primer, če imate rezervirano letalsko potovanje Ljubljana – Frankfurt – Havana (kot ena vozovnica) in ima letalo iz Ljubljane v Frankfurt zamudo, zaradi česar zamudite polet iz Frankfurta v Havano, je odgovornost izključno na strani letalske družbe. Letalska družba je dolžna poskrbeti za čim prejšnji nadomestni polet v ciljno destinacijo. Če morate čakati na letališču dalj časa, so dolžni zagotoviti pijačo in hrano. V primeru daljših zamud so dolžni kriti stroške hotela in prevoza. Vse to se morate dogovoriti neposredno z letalsko družbo na kraju samem! Če imate zaradi zamud letov kakršne koli dodatne stroške, je NUJNO, da hranite vse račune, kopije katerih predložite k zahtevku za povračilo, ki ga naslovite neposredno na prevoznika. Najbolje je, da se takoj na kraju pri predstavništvu prevoznika pozanimate za ustrezen kontaktni naslov. Pravice letalskih potnikov urejajo posebne evropske direktive. Več o pravicah potnikov v letalskem prometu si lahko preberete tukaj.

Prosimo, da upoštevate naslednje informacije o prtljagi: Običajno je dovoljeno vsakemu potniku imeti kovček teže do 20 kg. Dovoljena teža prtljage je odvisna od letalskega prevoznika in rezervirane tarife. Za podrobnosti o pravilih glede prtljage se lahko obrnete na vašega referenta ali preverite spletno stran prevoznika. Letalske družbe imajo različne koncepte za prevoz “čekirane” prtljage:

  • “koncept količine” (PC): ta koncept je bil v zadnjih letih najpogostejši. Običajno je potniku dovoljeno imeti en kos prtljage, ki ne sme presegati 23 kg.
  • “koncept teže” : v tem primeru je potniku dovoljeno imeti določeno število kilogramov prtljage, število kosov prtljage pa je manj pomembno. Na primer, če potujejo dva potnika skupaj, smeta imeti skupaj 2 x 20 kg = 40 kg (na primer, en potnik 15 kg, drugi potnik 25 kg).
  • Nekateri čarterski poleti (na primer, predvsem s tunizijskimi letalskimi družbami) dovoljujejo le 15 kg prtljage na osebo.
  • V poslovnem razredu je dovoljeno imeti občutno več prtljage (na primer, 2 kosa, 40 kg itd.).
  • Za prevoz športne opreme (npr. golf palice, kolo, potapljaška oprema, deska za surfanje, itd.) letalske družbe običajno zaračunavajo dodatno pristojbino. Pravila in cene so odvisne od letalske družbe. Za podrobnosti se posvetujte s svojim referentom.
  • Kar zadeva ročno prtljago, lahko imate s seboj na letalu majhno prtljago. Običajno ne sme presegati dimenzij 55 x 40 x 20 cm in teže 7 do 9 kg. Klasične letalske družbe običajno dovoljujejo en kos ročne prtljage ter dodatno torbico, fotoaparat ali prenosni računalnik.
  • Nizkocenovni prevozniki so pri ročni prtljagi zelo strogi, nekateri zahtevajo, da imate na letalu izključno en kos ročne prtljage (še posebej Ryanair in EasyJet).

 

Priporočamo, da pri pakiranju uporabite večji kovček, torbo ali nahrbtnik ter manjši nahrbtnik, ki ga lahko vedno nosite s seboj. V večjem kovčku ne hranite dragocenih predmetov, ampak jih imejte vedno pri sebi v torbici, ki jo nosite okoli vratu ali pasu. V ročni prtljagi priporočamo, da imate tudi rezervna oblačila za en dan, če bi prišlo do izgube ali zamude prtljage. Prtljago obvezno označite z listkom, na katerem so napisani vaši podatki. Na listek napišite svoj domači naslov in naslov prvega hotela na ciljni destinaciji. Ob povratku domov napišite domači naslov. V primeru povezanih letov se prtljaga običajno čekira do končne destinacije, razen če imate posebne želje ali če med potjo imate postanek, daljši od 24 ur. Podrobnosti o tem preverite ob prijavi za polet (čekiranju).

Da bi se izognili visokim stroškom v primeru potrebe po zdravniški pomoči v tujini, je priporočljivo imeti ustrezno zdravstveno zavarovanje. Pri potovanju v tujino je priporočljivo skleniti zavarovanje z asistenco v tujini, ki ga ponujajo zavarovalnice in je na voljo tudi pri nas (Coris & Vzajemna tujina).

Evropska zdravstvena kartica, znana tudi kot modra kartica, žal pogosto ni dovolj obsežna ali pa ima pomanjkljivosti. Pokriva samo stroške, ki jih krije naše osnovno zdravstveno zavarovanje doma, zato je pri številnih zdravstvenih storitvah potrebno doplačilo, ki ga plača zavarovana oseba. Poleg tega lahko kartico uporabimo samo v okviru javne mreže zdravstvenih storitev in ne pri zasebnikih, poleg tega pa ne zagotavlja asistence.

Običajno se na vaši destinaciji, razen če je drugače navedeno ali če gre za individualno pripravljeno potovanje, pričakuje, da vas bo sprejel predstavnik organizatorja – bodisi slovenski (če potujete s slovenskim organizatorjem) bodisi lokalni predstavnik (ki govori angleško). Če ga že ob prihodu ne boste spoznali, se boste z njim srečali med informativnimi urami. Med informativnimi urami bo organizirano srečanje v vašem hotelu, kjer boste prejeli koristne informacije in odgovore na morebitna vprašanja. Udeležba na tem srečanju je po vaši želji, vendar jo priporočamo. Kontaktne podatke predstavnika boste prejeli skupaj s potovalnimi dokumenti. V večini hotelov boste našli informativno mapo z veliko koristnimi informacijami o državi, v kateri bivate. V njej boste našli tudi informacije o obiskih predstavnika v vašem hotelu, njegove kontaktne podatke, fakultativne izlete in informacije o odhodu.

Po pristanku na letališču se obrnite na predstavništvo agencije ali pa sledite navodilom, ki so navedena na potovalnih dokumentih. Glede na število potnikov bo zagotovljeno prevozno sredstvo za transfer (avtobus, kombi, avto). Včasih zaradi lokacije hotela ni mogoče zagotoviti prevoza do samega vhoda, zato je potrebno prehoditi krajšo razdaljo. Upoštevajte, da ste odgovorni za svoje osebne prtljage in se vedno prepričajte, da jo imate pri sebi med transferjem.

Natančen čas odhoda iz vaše nastanitve lahko najdete v informativni mapi, ki je na voljo na recepciji (običajno 48 do 24 ur pred odhodom). Če ne najdete informacij o povratnem transferju, se nujno obrnite na predstavnika ali sledite navodilom, ki so navedena v potovalnih dokumentih.

Običajno pravilo je, da je možno nastanitev v hotelski sobi prevzeti po 14. uri na dan prihoda, medtem ko je treba sobo zapustiti do 10. ure na dan odhoda. Večina hotelov ima prostor, kjer lahko shranite prtljago, potem ko ste že zapustili sobo. Priporočamo, da dragocene predmete hranite v sefu v sobi ali na recepciji.

Kar zadeva zasebne apartmaje, je splošno pravilo, da se lahko prijavite po 16. uri, medtem ko jih je treba zapustiti do 11. ure na dan odhoda.

Seveda pa so v obeh primerih možne izjeme, zlasti kadar je nastanitev del turističnega paketa, ki vključuje tudi let in nastanitev.

Običajno je na recepciji potrebno doplačati turistično pristojbino (če je ta zaračunana v regiji) ter različne storitve v skladu s cenikom hotela (na primer parkirišče, wellness, športne aktivnosti, vstopnine itd.), razen če ni posebej navedeno, da so te storitve vključene v ceno. Enako velja za morebitne izlete. Vse obvezne doplačila vam bodo sporočili že ob rezervaciji.

Čeprav se zelo trudimo zagotoviti visoko raven storitev, žal včasih ne moremo povsem preprečiti morebitnih pomanjkljivosti. V primeru kakršnihkoli težav ali nevšečnosti med vašim bivanjem, vas prosimo, da takoj stopite v stik s predstavnikom agencije ali recepcijo. Naši predstavniki so izkušeni in se bodo potrudili, da vam pomagajo rešiti težavo na kraju samem, če jih pravočasno obvestite. V primeru, ko je mogoče reklamacijo rešiti na kraju samem (npr. nečista soba, težave z opremo, neugodna lega sobe), vendar potnik o tem ne obvesti predstavnika ali recepcije takoj po opaženi napaki, se šteje, da je potnik s pomanjkljivo storitvijo privolil in s tem izgubil pravico do kasnejših reklamacij. Priporočamo vam, da v primeru težav zahtevate pisno potrditev ali reklamacijski zapisnik (tudi slikovni material in dokazi so dobrodošli). Na tem področju vam bo predstavnik v pomoč. Vendar pa predstavnik nima pooblastila, da bi na kraju samem priznal zahtevke ali zagotovil povračila. Ne skrbite, vedno smo vam na voljo za kakršno koli pomoč ali podporo.

Pred odhodom na potovanje ne pozabite.

DODATNA PONUDBA

Vse kar potrebujete za vaš oddih

Letalske karte

Ob upoštevanju vaših želja in potreb, vam poiščemo najugodnejše ter časovno najoptimalnejše letalske karte klasičnih in nizkocenovnih letalskih prevoznikov.

Prevozi

Za vaš prevoz do letališča in nazaj domov ali za transfer do nastanitve na vaši destinaciji bomo zagotovili izkušene profesionalne voznike.

Zavarovanja

Svetujemo vam sklenitev zavarovanja za stroške odpovedi in zdravstvenega zavarovanja za tujino, da bo vaše potovanje še bolj brezskrbno in varno.

Rent a car

V kolikor želite samostojno raziskovati izbrano destinacijo, vam pomagamo urediti najem vozila. Poiščemo vozila s polnim kasko zavarovanjem in brez skritih stroškov.

Oddih po meri

Pripravimo vam individualen program potovanja, ki bo popolnoma prilagojen vašim željam. Ti unikatni programi so namenjeni vsem, ki si želite doživeti še nekaj extra in “off the road”.

Darilni boni

Podarite Slončkov vrednostni darilni bon za kakršnekoli priložnosti, kot so potovanja, dogodki, izleti in koncerti. Podarite doživetje.

ZADOVOLJNE STRANKE

Kaj so doživeli naši popotniki