Otok v vzhodnem Finskem zalivu poziva obiskovalce, naj se na počitnicah vzdržijo uporabe svojih telefonov.

Obiskovalci otoka Ulko-Tammio bodo letošnje poletje spodbujani, da se odklopijo od svojih telefonskih ekranov. V Slončku nas veseli, da bo tudi na Finskem spodbujan digitalni detox.

Vsi, ki bodo od letos dalje potovali na otok Ulko-Tammio, ki se nahaja v vzhodnem nacionalnem parku Finskega zaliva, bodo pozvani, naj imajo telefone v žepu. Cilj je spodbuditi dopustnike, da izklopijo pametne naprave, si oddahnejo od družbenih omrežij in uživajo v naravi. Ulko-Tammio velja za prvi turistični otok na svetu brez telefoniranja.

Vzhodni Finski zaliv se ponaša s številnimi čudovitimi otoki, ki čakajo na raziskovalce. Razgibane otoke, bujna kopališča in očarljive obalne vasice zaznamujejo narava, mir in Baltsko morje.

»Otok Ulko-Tammio, ki se nahaja ob obali Hamine, bo to poletje območje brez telefoniranja. Popotnike želimo pozvati, naj izklopijo svoje pametne naprave ter se ustavijo in resnično uživajo na otokih,« pojasnjuje Mats Selin, strokovnjak za otoški turizem pri Visit Kotka-Hamina.

Kampanja naj bi spodbudila ljudi, da si vzamejo odmor od družbenih medijev in pametnih naprav tudi zunaj otoka. Nad akcijo so navdušeni tudi zaposleni v podjetju Parks & Wildlife Finland, ki upravlja otok.

»Obiskovalce spodbujamo, da svoje telefone prostovoljno odložijo in svoje čute raje kot na telefone usmerijo v naravo. To je odlična pobuda, ki bi jo lahko izvajali tudi v drugih naravnih in rekreacijskih destinacijah,« pravi Joel Heino, vodja rekreacije na prostem in upravljanja obiskovalcev pri Parks & Wildlife Finland.

Tudi v turistični agenciji Slonček smo že leta 2018 začeli s trženjem produktov pod blagovno znamko digitalni detox, kjer stranke vzpodbujamo k odmiku od elektronskih naprav. Vzpodbujamo analogna, avtentična in zavestna doživetja v skladu z naravo in naravnim.